Interview met de architect van fase 2

3 maart '21

De eengezinswoningen en vrijstaande woningen uit fase 2 passen zich aan op hun natuurrijke omgeving. De architect van deze woningen is Hugo Liedenbaum van Weusten-Liedenbaum Architecten. Hij blikt alvast vooruit op hoe prachtig je hier in het landschap komt te wonen.

image alt

Zo licht als het Veluwse zand

Hugo Liedenbaum is als hoofdarchitect betrokken bij de circa 38 woningen in fase 2. Met zijn ontwerpen sluit hij aan op het fraaie landschap. Door te kiezen voor grote raampartijen en veel hout worden de woningen als het ware opgenomen in de natuur. “We hebben veel aandacht voor natuurlijke materialen, zoals het hout van de vakwerken en de veranda’s”, vertelt Hugo. Het metselwerk is licht van kleur, gelijk aan het zand op de Veluwe. Zo passen de woningen echt ín het landschap.”

Gezamenlijk maar toch privé

Door te kiezen voor vloeiende overgangen lopen privé- en openbare ruimte in elkaar over. “De eengezinswoningen hebben aan de achterzijde een ruime privétuin, je eigen plekje. Er komen geen hagen, waardoor je zo de gemeenschappelijke tuin in loopt. Dat creëert een gevoel van collectiviteit. Ook de voorzijde sluit mooi aan op de omgeving: de tussenwoningen hebben een veranda, plus de mogelijkheid tot een balkon.” De hoekwoningen zien er nét wat anders uit. Hugo: “De kop van de rij is van stevig metselwerk opgetrokken. Zie het als de boekensteun die de tussenliggende woningen opvangt!”

image alt

Wonen op de bosrand

In de 6 stijlrandwoningen (vrijstaande woningen red.) woon je letterlijk óp de rand van het bos. Hugo: “Deze kloeke en ruime woningen hebben als mooi detail een vide met een groot raam. De woonkeuken beneden wordt zo verbonden met de woonkamer op de 1e verdieping. Op deze verdieping heb je bovendien - zoals ik het noem - een bosterras; hier zit je bijna tússen de bomen. Het staat weer in verbinding met het tuinterras op de begane grond. Met deze woningen geven we echt uiting aan wonen in het landschap.”

Kamperfoelie, druiven of hop

Op de kopse kant van de eengezinswoningen komt een gemeenschappelijke carport, met het uiterlijk van een pergola. “Hier kan van alles groeien, afhankelijk van de zonoriëntatie. Denk aan druiven, hop of kamperfoelie. Dat laatste vind ik zelf altijd zo lekker ruiken. In dit plan is er veel aandacht voor de natuur. Niet alleen voor de mens om van te genieten, maar zeker ook een plek voor het dier. Ik zou hier wel een tamme kastanje willen planten, om de eekhoorns aan de trekken. Altijd weer een verrassing als deze langs je raam lopen.”

  Meer nieuws lezen
  Bekijk woningaanbod