Interview met de architecten van De Veluwse Proeftuin fase 3

6 juli '21

Het appartementengebouw in De Veluwse Proeftuin fase 3 heeft een natuurrijke architectuur waar veel interessants over te vertellen is! En dat verhaal doen Silvester Klomp en Guus Schampers, architecten van MIX architectuur in Ede, maar wat graag uit de doeken.

Connectie met de natuur

Silvester vertelt enthousiast: “Ede komt met de bebouwing van het kazerneterrein dichterbij het Sysseltse bos te liggen, aan de voet van de Veluwe. Het appartementengebouw in De Veluwse Proeftuin fase 3 ligt echt aan de rand van het bos. Vanuit de woonkamers en terrassen kijk je namelijk uit op en óver het groen. Zowel architect-eigenaar Reinier, Guus als ik komen uit Ede; we kennen deze plek als geen ander. Hier wandelen we met de hond of met de kinderen, hier mountainbike ik door de bossen. We voelen heel sterk dat we juist hier een connectie met de natuur willen leggen.”

1

Een uniek appartementengebouw

Guus: ''Het unieke aan het appartementengebouw is enerzijds de ligging aan de centrale as, anderzijds grenzend aan het bos en de steilrand. De verscheidenheid aan appartementen allen met royale terrassen op de zon en de unieke penthouses ontworpen op het uitzicht en aan de groene daken vinden wij het meest geslaagd.'' 
Silvester: ''Met de toevoeging van een aantal wintertuinen hebben wij een aanzet gegeven ook te kunnen leven tussen en met beplanting in een appartement. Wij hopen dan ook dat de toekomstige bewoners dit gaan gebruiken en met een mooie mix aan beplanting het ontwerp nog krachtiger en mooier zullen maken.”

image alt

Zelf plukken en proeven

Guus ''Op de terrassen komen standaard plantenbakken om bewoners te stimuleren zelf groente of kruiden te verbouwen. Wat wij zouden verbouwen als we hier zelf zouden wonen?” De mannen glimlachen. Silvester: “Salie, om lekker Italiaans mee te koken.” Guus: “Ik denk dat ik mijn kinderen wel heel blij maak met tomaatjes en aardbeien!”

Gastvrij en ontmoeten

Natuur, voedsel voor én uit de natuur, en duurzaamheid staan aan de basis van De Veluwse Proeftuin. Maar ook gastvrijheid en ontmoeting staan centraal. Silvester: “Het gebouw heeft een open uitstraling door de terrassen. Er is een gemeenschappelijke picknicktafel waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en in het gebouw zelf is een gemeenschappelijke huiskamer. Wanneer je het gebouw binnenkomt, loop je er altijd langs. Hierdoor is het zeer laagdrempelig om hier met elkaar koffie te drinken of te kaarten.”

  Meer nieuws lezen
  Naar het woningaanbod