Natuurinclusief bouwen in De Veluwse Proeftuin fase 2

30 april '21

De gemeente Ede heeft een plan opgesteld waarin natuur structureel meegenomen wordt in nieuwbouwplannen. Daardoor kunnen de beschermde diersoorten in het gebied standhouden of zelfs uitbreiden. Weten hoe dit zit in De veluwse Proeftuin fase 2? Lees snel verder!

image alt

Vogels en vleermuizen

De woningen in De Veluwse Proeftuin fase 2 krijgen straks ingebouwde nestruimten voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Dit alles zorgt voor een verbetering van de natuurlijke rijkdom in het gebied, wat ook bijdraagt aan de leefbaarheid en natuurbeleving. Op de verkooptekeningen wordt straks aangegeven waar de kasten worden geplaatst. Zo krijgen alle tussenwoningen straks huismuskasten in de voorgevel en de hoekwoningen krijgen in de spouwmuur voor vleermuiskasten en gierzwaluwkasten.

Regenwater

Het regent in Nederland steeds harder en heviger. Het opvangen van regenwater is daarom belangrijk om overbelasting van het riool te voorkomen. Tuinen met veel groen kunnen daaraan bijdragen, maar ook een regenton is een goede oplossing. Alle woningen in De Veluwse Proeftuin fase 2 krijgen daarom standaard een regenton van gerecycled plastic met een inhoud van circa 200 liter. Zo kan je regenwater opvangen en het later weer hergebruiken voor je planten, huisdieren of het zemen van je ramen. 

Naast het plaatsen van een regenton worden de berging daken van de woningen afgewerkt met een mos sedum dak (ingezaaide dakafwerking). Deze duurzame dakbedekking werkt isolerend en beschermt bovendien de bedekking van het dak tegen externe factoren zoals zon, wind en kou waardoor het een langere levensduur heeft. Daarnaast nemen de planten op een sedumdak het water op. Later wordt het via verdamping weer teruggegeven aan de lucht. Op deze manier wordt het riool ontlast, wat wateroverlast en overstromingen voorkomen. 

image alt

Insecten

Wilde bijen en vlinders zijn een belangrijke schakel in de voedsel- keten, ook voor de mens. Zij zorgen voor 60% van de kruisbestuiving van onze groenten en fruit. Gelukkig is de Veluwse Proeftuin, vlakbij De Veluwe, nu al een toevluchtsoord voor allerlei diersoorten. En dat wordt met de aanleg van de gemeenschappelijk tuin, die straks vol staat met fruit- en bloemdragende bomen, planten en kruiden alleen maar meer. En wat dacht je van de groene gevel en de bloembakken op de balkons van het appartementencomplex in De Veluwse Proeftuin fase 1? Die trekken straks ook vogels en insecten aan. Misschien draag jij straks ook wel een steentje bij, door het ophangen van een insectenhotel?

  Contact
  Woningaanbod