Interview met de architecten

5 november '20

Het appartementengebouw in De Veluwse Proeftuin fase 1 heeft een natuurrijke architectuur waar veel interessants over te vertellen is! En dat verhaal doen Silvester Klomp en Guus Schampers, architecten van MIX architectuur in Ede, maar wat graag uit de doeken.

image alt

Connectie met de natuur…

Silvester Klomp vertelt enthousiast: “Ede komt met de bebouwing van het kazerneterrein dichter bij het Sysseltse bos te liggen, aan de voet van de Veluwe. Onze 2 appartementengebouwen - 1 van 11 verdiepingen en 1 van 4 verdiepingen - liggen echt aan de rand van het bos. Vanuit de woonkamers en terrassen kijk je namelijk uit op en óver het groen. Zowel architect-eigenaar Reinier, Guus als ik komen uit Ede; we kennen deze plek als geen ander. Hier wandelen we met de hond of met de kinderen, hier mountainbike ik door de bossen. We voelen heel sterk dat we juist hier een connectie met de natuur willen leggen.”

…En interactie met de natuur

“Connectie én interactie: de woontoren krijgt een hardhouten krans om het gebouw die we aan alle zijden laten begroeien. Een groene gevel dus. Hier bloeien straks verschillende bloemen en planten die allerlei soorten insecten, dieren en vogels aantrekken. Samen met een landschapsarchitect hebben we onderzocht welke planten en bloemen geschikt zijn. Voor elke (zonnige of niet-zonnige) zijde van het gebouw en mooi in elk seizoen. Met deze natuur inclusieve toren versterken we de biodiversiteit. En ook de laagbouw draagt hieraan bij: op de kopgevels van dat complex komen verschillende nestkasten voor vogels. ”

image alt

Duurzame oplossingen

Silvester: “De krans biedt een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten en beschermt tegen opwarming van de gevel doordat het schaduw biedt. Bovendien is er een speciaal voedingssysteem dat de planten voedt en bewaterd. Naast mooi is deze gevel dus ook nog slim.” Guus vult aan: “We zorgen voor meer duurzame maatregelen. Zo krijgt het gebouw een lage EPC van 0,14, goede isolatie en zonnepanelen. En aansluiting op het warmtenet van Ede, één van de duurzaamste van Nederland. Om te verwarmen wordt nu snoeiafval van Staatsbosbeheer uit de regio Ede gebruikt. In de toekomst gaat het warmtenet verder innoveren en zal bodemwarmte de bron zijn.”

Gastvrij en ontmoeten

Natuur, voedsel voor én uit de natuur, en duurzaamheid staan aan de basis van de Veluwse Proeftuin. Maar ook gastvrijheid en ontmoeting staan centraal. Silvester: “De gebouwen hebben een open uitstraling door de terrassen op alle hoeken. Er is een gemeenschappelijke tuin waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en in het gebouw zelf is een gemeenschappelijke ruimte. Wanneer je het gebouw binnenkomt, loop je er altijd langs. Hierdoor is het zeer laagdrempelig om hier met elkaar koffie te drinken of te kaarten.”

image alt

Zelf plukken en proeven

Een waardevol gesprek met je buren, of juist een ontmoeting met eekhoorntjes: ook dat laatste is mogelijk in de gemeenschappelijke tuin. Silvester: “Niet alleen aan het gebouw, maar ook op de grond zorgen we voor een diversiteit aan planten, waar allerlei dieren op af zullen komen. En we hopen dat bewoners ook op hun terrassen veel bloemen, planten of kruiden plaatsen. Op de terrassen komen namelijk standaard plantenbakken om bewoners te stimuleren zelf groente of kruiden te verbouwen. Wat wij zouden verbouwen als we hier zelf zouden wonen?” De mannen glimlachen. Silvester: “Salie, om lekker Italiaans mee te koken.” Guus: “Ik denk dat ik mijn kinderen wel heel blij maak met tomaatjes en aardbeien!”

  Meer nieuws lezen
  Naar het woningaanbod