Blog 5: omgeving die uitnodigt om te bewegen

27 oktober '21

In een aantal blogposts vertelt Bart Janssen, landschapsarchitect bij de gemeente Ede, ons meer over de specifieke elementen van het World Food Center. Dit keer alles over het hoe en waarom de omgeving uitnodigt om te bewegen.

image alt

Aanleiding om te sporten

“We willen de buitenruimte op het World Food Center heel beweegvriendelijk maken. Het bos is dichtbij en toegankelijk en je kunt makkelijk een rondje hardlopen”, zegt Bart Janssen. “Ook op het terrein zelf zijn al veel aanleidingen zijn om te sporten. Dan denken we niet aan fitnesstoestellen voor buiten maar bijvoorbeeld aan keermuurtjes die hoogteverschillen opvangen die we gelijk op de goede hoogte maken zodat Je kunt opdrukken of andere oefeningen kunt doen. Zo ontstaat er een aantrekkelijke omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag.”

Niet alleen voor de fitte bewoners
“Er wordt dan niet alleen gedacht aan mensen die topfit zijn maar aan alle categorieën, inclusief mindervaliden. In de wijk moeten eigenlijk alle plekken goed voor iedereen bereikbaar zijn, ook met een rollator of een rolstoel. Met bankjes waarop mensen even kunnen uitrusten, zodat op het terrein bijvoorbeeld ook voor oudere bewoners een ommetje mogelijk is.”

Hoezo auto?

Hoezo auto?
“We stimuleren beweging op een heel natuurlijke manier. In het woongebied geven we de fiets een centrale plek met goede voorzieningen. En je loopt ook heel eenvoudig naar het bos in de omgeving. Dus is er geen automatisme of noodzaak om voor elke beweging in je auto te stappen. Er zijn genoeg wijken in Nederland waar nauwelijks bewegingsvormen mogelijk zijn, maar hier kun je die heel makkelijk realiseren want je hebt al heel veel autovrije delen binnen de wijk, en een natuurlijke ruimte die zich daar heel goed voor leent.”

Stormbaan omtoveren
“Van de oude Stormbaan kunnen we, met wat kunst- en vliegwerk, weer een echte stormbaan maken. In een wijk waar je van nature al heel wat sportieve uitdagingen hebt, maakt zo’n stormbaan het dan helemaal af. Deze kan ook prima door de aangrenzende wijk of bezoekers van de Experience worden gebruikt. Bewoners en bezoekers kunnen daar naar eigen inzicht krachtoefeningen doen of gewoon spelen. Ook ligt er een zandpad richting de Veluwe en ook daarop kun je jezelf prima moe sporten, geholpen door het hoogteverschil in de wijk. De stormbaan wordt door bebouwing en groen omringd en er worden ook kleinschalige evenementen georganiseerd”