Geschiedenis kazerneterrein Maurits-Zuid

Ede is de enige plaats in Nederland waar je zo’n unieke verzameling kazernes vindt. De Maurits- en Johan Willem Frisokazerne waren de eerste kazernes die voor de infanterie bestemd waren. De gebouwen met elk een hoofdgebouw van 130 meter lang, liggen vlak naast elkaar en maakten destijds gebruik van dezelfde hoofdingang en gemeenschappelijke voorzieningen zoals de kantine en het niet meer bestaande Arsenaal. In 2011 heeft Defensie de Mauritskazerne en Frisokazerne overgedragen aan de gemeente Ede. Ze vormen een belangrijke herinnering aan het militaire verleden van Ede. Daarom krijgen ze een prominente plek in het World Food Center.

image alt

Thuisbasis regiment Infanterie

Waar nu het World Food Center komt, was vroeger de thuisbasis van het 11e (en later het 22e) regiment Infanterie. Het bewijs van vervlogen tijden is terug te zien aan de twee monumentale legerkazernes die aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd zijn. Op het terrein vind je verder een oude stormbaan, een ketelhuis en de Stingerbol. Dat laatste is een simulator waarin militairen oefenden met het afvuren van luchtdoelraketten.

image alt

De markante Stingerdome

De Stingerbol of Stingerdome staat sinds 1993 op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede en deze werd tot 2008 gebruikt als oefencentrum van voor de Nederlandse luchtdoelartillerie. Uniek in Nederland. Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de markante Stingerdome nu het Kazerneterrein wordt herontwikkeld naar het World Food Center.

De dome was een simulatieruimte waarin soldaten oefenden met richten van de Stinger, een raketwerper van de schouder. Op het gewelfde plafond werden zon en wolken, dag- en nachtsituaties en bewegende vliegtuigen geprojecteerd. Het was dus een soort schietbioscoop. Omdat de Stinger een precisiewapen was, moesten de soldaten goed onderscheid weten te maken tussen vijandige en eigen vliegtuigen. De wapens werden al sinds 1983 gebruikt. In het decennium voordat de dome in 1993 naar Ede kwam, werd geoefend in een halve luchtballon die door druk overeind werd gehouden. In 1993 kwam de Stinger dome naar Ede, toen het enige trainingscentrum voor dit raketwapen in Nederland."

"De kazernes zijn zo belangrijk geweest voor Ede. Dan kun je er alleen maar op hopen dat bijzondere gebouwen als de Stinger dome bewaard blijven. Ter herinnering ook aan de duizenden jongens die hier zijn opgeleid." Aldus Ed Van Seters, voormalig beroepsmilitair en lange tijd gestationeerd bij de verbindingsdienst in Ede.

Bron: www.jeoudekazernenu.nl

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
De gedachte achter het WFC? Bekijk de visie