Blog 11: de stormbaan en de fietsbrug

22 november '22

In een aantal blogposts vertelt Bart Janssen, landschapsarchitect bij de gemeente Ede, ons meer over de specifieke elementen van de gebiedsontwikkeling van een uniek gebied: het World Food Center. Dit keer vertelt Bart je meer over de plannen om de oude stormbaan nieuw leven in te blazen én over de fietsbrug.

image alt

Gezonde omgeving

“Een gezonde leefomgeving, dat is wat we willen bereiken met dit terrein” vertelt Bart. Het terrein krijgt veel loop- en fietsroutes waarmee we gezond gedrag stimuleren. Deze routes leiden ook naar het bos, waar je lekker kunt wandelen, mountainbiken of hardlopen. De parken en bijvoorbeeld het voedselbos krijgen muurtjes waar je even kunt uitrusten of kunt rekken en strekken. In de woongebieden en parken komen sport- en spelruimtes voor de jeugd. Maar het meest bijzondere element: we gaan de militaire stormbaan in oude luister herstellen. Een prachtig startpunt voor een bootcamp of een.”

image alt

Stormbaan

Het zou prachtig zijn als we de oude militaire historie kunnen combineren met een gezonde levensstijl. Er is onderzocht hoe we de oude elementen veilig bruikbaar kunnen maken. Het is nu nog gevaarlijk daar; veel beton en steen met scherpe randen. En je kunt er van grote hoogte vallen. Een speciaal bureau heeft gekeken naar de mogelijkheden om de bestaande objecten weer veilig bruikbaar te maken. Recent is er geld vrijgemaakt voor dit project, het gaat dus echt gebeuren! Als het meezit wordt dit najaar gestart met het opknappen van de stormbaan.De baan wordt een openbare sportvoorziening, voornamelijk voor omwonenden.

Het leuke is dat we in de bosrand wat voedselaccenten willen plaatsen, die eetbaar zijn. Enerzijds om de natuur te herstellen, anderzijds om bij live cooking op het terrein eetbare blad of vruchten te kunnen plukken. Denk hierbij aan bladeren die smaken naar uiensoep, blad waar je thee van kunt zetten of eetbare vruchten als braam en hazelnoot. Ze vormen overigens niet alleen voor mensen een bron van voedsel, ook voor vogels zullen ze interessant zijn.”

image alt

Met de fiets op pad

“We willen het terrein goed bereikbaar maken per fiets. Uiteraard voor mensen die er wonen en werken, maar ook voor bezoekers aan het World Food Center en aan de bossen. Om het terrein goed te ontsluiten vanaf de snelfietsroute Ede Centrum – Wageningen gaan we een fietsbrug realiseren. Deze brug is te bereiken vanaf het plein tussen de Mauritskazerne en de Frisokazerne, hij gaat over de Klinkenbergerweg heen en eindigt op het Noordplein en de Stationsweg. De voetgangerstunnel onder het huidige station, waarmee je op dit moment nog naar de perrons loopt, wordt na het gereedkomen van het nieuwe station een fietstunnel. Zo fiets je eenvoudig van en naar het centrum van Ede, Bennekom en Wageningen of de wijken Maandereng en de Rietkampen. De fietsbrug komt precies in de symmetrische as tussen de Maurits- en Frisokazerne, waardoor de historische hoofdstructuur weer deels wordt hersteld. Wat moet het een gaaf gezicht zijn als je straks vanuit de Stationsweg over de brug komt aanfietsen en de kazernegebouwen je majestueus verwelkomen!”

  Blog 10 bekijken
  Blog 9 bekijken